Lening Online
lenen minder makkelijk

Lenen wordt minder makkelijk

Huishoudens onder het modale inkomen kunnen vanaf april volgend jaar minder makkelijk aan een lening komen. De Vereniging van Financieringsondernemingen (VFN), die ruim 80 procent van de kredietverstrekkers vertegenwoordigt, introduceert een nieuwe gedragscode voor haar leden.

Dat liet de brancheorganisatie woensdag weten. De nieuwe norm moet ervoor zorgen dat consumenten minder snel in de financiŽle problemen komen. Dit betekent dat een tweepersoonshuishouden met een modaal inkomen van netto 1635 euro per maand alleen een lening krijgen als de woonlasten minder dan 580 euro per maand zijn. De norm is gebaseerd op de standaard van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Geen stormloop op leningen verwacht 

Volgens een woordvoerder van de VFN verandert er in de praktijk niet erg veel. Hij verwacht geen stormloop op persoonlijke leningen tot april. "We scherpen onze oude norm iets aan. Onze oude norm was ook verantwoord, maar we vinden het wel goed om over te stappen op de Nibud-norm", aldus een woordvoerder.

Begin dit jaar gaf de AFM aan strengere eisen te stellen aan financiŽle bedrijven als banken en creditcardmaatschappijen. De nieuwe eisen houden onder meer in dat kredietverstrekkers zich terughoudender moeten opstellen bij het uitlenen van geld.

Gesponsorde koppelingen

BKR

Op basis van het aantal geregistreerden bij het Bureau Kredietregistratie (BKR), zo'n 10 miljoen Nederlanders, zouden zo'n half miljoen huishoudens niet meer in aanmerking komen voor een persoonlijke lening. Volgens cijfers van de Nederlandse Vereniging van Schuldhulpverlening waren er vorig jaar in Nederland 15.000 echte probleemgevallen, die meestal door terugval in inkomsten hun lasten niet meer konden betalen. Dit is zo'n 0,2 procent van het aantal BKR-geregistreerden.

De nieuwe leenregels gelden alleen voor leden van de VFN, met name dochterondernemingen van banken en verzekeraars zoals Ohra. De DSB Groep, waartoe ook Frisia Financieringen behoort, is niet aangesloten bij de VFN. "DSB hanteert al jaren een strengere norm dan die van de Nibud", zo liet een woordvoerder weten in reactie op het besluit van de VFN.

Bron : ANP

< terug

 


Aanbieder van de maand

 Voordelig en flexibel
 lenen bij Kredietdesk
 Gratis offerte!
 

©2007-2021 adResult BV  |  Meer over Geld: Mijngeld.Blog.nl  |  sitemap
Lening Online: eenvoudig alle geld lenen aanbieders vergelijken op basis van onafhankelijke consumenten beoordelingen.